Un an în care am degustat multe vinuri bune, un an fantastic din punct de vedere al businessului și un an al confirmărilor în ceea ce privește selecția. Ne-am mărit mult colecția și am încercat să acoperim – doar cu vinuri bune – toate gusturile consumatorilor: de la Pomerol și Saint Emilion, la Champagne și Valea Loirei, cu un “touch” puternic din sudul Italiei și cu prima dragoste – Lumea Nouă. Multe nume noi anul acesta, gen Vega Sicilia, Contador, Von Winning, Aalto, Chateau L’Escarelle și multe, multe șampanii bune! Selecție dezbătută, căutată și aleasă împreună cu Maia Banciu, Dan Micuda și Kormos Zoltán. Ca în fiecare an, am făcut un top al celor 10 vinuri care mi s-au părut memorabile.
Dominus 2016 a fost, poate, cel mai fascinant dintre toate: făcut în Napa Valley de Christian Moueix (cel cu Petrus și nu numai), recomandat sa se bea intre 2024 si 2054 , pare a fi vinul perfect: un mix între California și Bordeaux, corpolent, complex și cu echilibru perfect. 100 Puncte Parker: “…. dacă aș putea să-i dau mai mult de 100 puncte, de data asta, aș face-o.” Pun o sticlă deoparte și o beau în 2054! 🙂
Champagne Initial a lui Jacques Selosse a fost surpriza anului în materie de spumante: unică și inconfundabilă, mi-a schimbat total percepția despre șampanie. Am avut o reacție de genul “așa ceva nu se poate”. Este un “must” măcar o dată în viață pentru orice iubitor de bule nobile.
Prin februarie, la ultimul drum pe care l-am făcut la București, am convocat o gașcă pentru un BYOB, la care m-am prezentat cu un Château Mouton Rothschild 1998 găsit prin Carrefour la vreo 200 de Euro. Regretul a fost că l-am deschis, dar bucuria a fost ca l-am împărtășit cu prieteni. Vinicid, clar. A fost o seara memorabilă, doar cu vinuri bune, ultima degustare din anul covidului. 97 Puncte Parker, 2018–2043 perioada optimă de consum.
Pe Galatrona 2016 l-am gustat de vreo 3 ori anul ăsta și de fiecare dată am rămas cu un sentiment de unicitate: un Merlot pur care are în plus note de Sangiovese (dacă pot zice așa ceva). De fapt, are în plus notele alea rustice ale unui Sangiovese. Terroir, mai degrabă. Un vin care încă este rezonabil la preț pentru ceea ce oferă. Tare aș fi curios ce ar ieși în blind cu un Masseto. 98 Puncte Parker.
2020 a fost și anul în care am redescoperit Châteauneuf du Pape – Sainte Cosme, Pegau, Beaucastel, Janasse, Bosquet des Papes, Clos Des Papes și încă câteva, toate memorabile. Două dintre ele mi-au rămas mai pregnant în memorie: Clos des Papes 2009 și Hommage 2018. Două expresii diferite ale aceluiași terroir, unul intrat pe platou și celălalt tânăr, la început de drum.
În Tokaj am fost de două ori: prima dată, acum vreo 10 ani și a doua, anul trecut. Este cert că voi mai merge, pentru că mi-au plăcut mult atmosfera, oamenii, locurile și evident, vinurile. Demeter Zoltan, Szepsy, Kiralyudvar, Oremus, Gizella și mulți alții sunt deja producători care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Oremus aparține, din 1993, grupului Vega Sicilia. După căderea Cortinei de fier, David Alvarez, proprietarul Vega Siciliei, a fost atras de ideea de a reînvia legenda renumitului vin de Tokaj, despre care Ludovic al XIV-lea spunea că este ”vinul regilor și regele vinurilor”. Cu o istorie îndelungată, domeniul din Sátoraljaújhely datează cel puțin din secolul al XIII-lea, când călugării romano-catolici din Ordinul Paulin au ridicat aici o mănăstire și și-au numit viile ”Oremus” (”Să ne rugăm”, în lat.). Oremus Mandolás 2018 Furmint a intrat anul acesta pe locul 31 în Top 100 Wine Spectator. Da, da, un vin din Ungaria, din Tokaj, de la vecinii noștri din estul uitat al Europei.
Aile d’Argent 2018 by Mouton Rothschild era pe lista mea de “vinuri de adus”, dar mă gândeam să-l aduc în primăvară. Prin toamna asta, într-o luni după-masa, mă sună Bogdan de la Ethic și mă întreabă dacă nu am vinul, ca l-ar vrea în magazin. Întâmplător, a doua zi aveam un transport din Bordeaux – sun la negociant și întreb dacă-l au și da, îl au, urmează negocierea clasică pe preț și comand 90 de sticle. Vineri ajunge vinul (l-am deschis repede și am înțeles de ce l-a cerut Bogdan) și luni i l-am livrat. A fost cea mai rapidă livrare din istoria firmei! 93-95 Puncte Parker: ”Fără fermentație malolactică și Muscadelle în acest an – lucruri neobișnuite pentru Aile d’Argent. Un pic reticent la început, cu parfum puternic de lemongrass, ghimbir proaspăt tăiat și tartă cu lămâie pe fond de ananas proaspăt, piersici albe și anason. Pe palatin, este bogat, senzual și exotic, cu tone de mirodenii și fructe tropicale, aciditate fantastică și sfârșit foarte lung.”
Argiano Brunello 2015 îmi amintește de acel fabulous Brunello al lor din 2010. Unii critici spun că 2015 ar fi cel mai bun din istoria cramei. 95+ Puncte Parker: ”Un vin formidabil și, totodată, unul dintre vinurile din Montalcino din acest an pe care sunt bucuros să-l includ în lista scurtă de recomandări de top. Argiano Brunello di Montalcino 2015 etalează un buchet foarte vivace care deja încantă, în ciuda tinereții vinului. Vinul debutează cu o culoare rubiniu închis, cu tente granat. Buchetul conține o paletă largă de fructe sălbatice, pământ, lemn dulce și ierburi medicinale. Această ediție etalează, de asemenea, un frumos caracter floral, cu un potpuri de trandafiri uscați și muguri de lavandă. După fermentare, vinul este maturat timp de 30 de luni în butoaie mari (bote) de 10, 30 și 50 hl. Însă ediția 2015 este expresivă și exuberantă în mod natural, acesta fiind principalul ei atu.”
Pentru târgurile din 2020, aveam ca target principal să găsim un Riesling bun. Până la urmă, am comandat, prin vară, vreo 30 de Rieslinguri și le-am degustat în orb cu Zoli Kormos. Von Winning a bifat toate cerințele pentru un Riesling bun pentru piața românească. Dintre ele, Ozyetra este cu adevărat special. 97-99 Puncte Parker: ”Numit după caviarul din Ossetra, Ozyetra 2018 este o selecție din cele mai bune butoaie de Forster Pechstein, fiind maturat doi ani pe drojdii. Nasul este încântător de curat și pietros, fiind totodată intens, profund și precis, ca un Meursault. Corpolent, intens și suculent pe palatin, vinul este un Pechstein deosebit de rafinat, plin de forță și mineral. Un Pechstein spectaculos.”
Cu gânduri și vinuri bune,
Ciprian Banciu
Articole similare: